M103 vagrant issue

got an error for vagrant up

E:\mongodb\university\m103\m103-vagrant-env> vagrant up
Vagrant failed to initialize at a very early stage:

Failed to locate the powershell executable on the available PATH. Please
ensure powershell is installed and available on the local PATH, then
run the command again.

Hi @satyam_04512,

Kindly take a look at the following post for reference:

Please get back to me if you still face any issues.

Thanks,
Muskan
Curriculum Support Engineer

Hi @Muskan_Sharma,
I have added path to environment variable but getting following error for vagrant up

There was an error while executing VBoxManage, a CLI used by Vagrant
for controlling VirtualBox. The command and stderr is shown below.

Command: [“startvm”, “b182b557-aa09-4aa1-89bf-e745f2cadc8f”, “–type”, “headless”]

Stderr: VBoxManage.exe: error: Call to WHvSetupPartition failed: ERROR_SUCCESS (Last=0xc000000d/87) (VERR_NEM_VM_CREATE_FAILED)
VBoxManage.exe: error: Details: code E_FAIL (0x80004005), component ConsoleWrap, interface IConsole

Hi @satyam_04512,

Please confirm if you have disabled hyper-v on your system.

If not, please run the following command as an administrator, restart your system and then try re-provisioning vagrant:
bcdedit /set hypervisorlaunchtype off

Let me know if this helps!

Thanks,
Muskan
Curriculum Support Engineer

Hi @Muskan_Sharma,
executed this command
but getting same error for vagrant up

Hi @satyam_04512,

Were you able to run the above command successfully?

The error you are facing is mostly due to hyper-v being enabled and it’s important for you to disable it before running vagrant or using VMs.

You may also check the following links to disable hyper-v:


Thanks,
Muskan
Curriculum Support Engineer

Hi @Muskan_Sharma
Thanks for the solution the last one worked for me by disabling hyper-v using UI

1 Like